in

Motorolie voor uw auto: wat u moet weten

Voor een goede verzorging van uw auto is de keuze van de juiste motorolie essentieel. Motorolie zorgt ervoor dat uw motor soepel en efficiënt blijft draaien, terwijl de slijtage van de motoronderdelen wordt beperkt. Maar met zoveel verschillende motoroliën beschikbaar, hoe weet u welke het beste is voor uw voertuig? In dit artikel bekijken we waar u op moet letten bij het kiezen van de beste motorolie voor uw auto.

Wat doet motorolie?

Laten we beginnen met een basisbegrip van wat motorolie doet. Motorolie fungeert als smeermiddel en koelmiddel voor verbrandingsmotoren. De primaire functie van motorolie is het verminderen van de wrijving tussen de bewegende delen in de motor. Waardoor deze efficiënter loopt en langer meegaat zonder al te veel slijtage. Het dient ook om metalen oppervlakken tegen corrosie te beschermen. Door er een beschermende film overheen te vormen, waardoor wordt voorkomen dat vocht of vuil op gevoelige plaatsen in de motor terechtkomt. Bovendien zijn moderne motoroliën ontworpen om het emissieniveau laag te houden. Door de hoeveelheid brandstof die in de verbrandingskamers wordt verbrand te regelen.

Nu we de grondbeginselen van motorolie kennen. Laten we eens kijken naar enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van het beste type motorolie voor uw voertuig.

Voertuigtype, welke motorolie?

Verschillende soorten voertuigen vereisen bepaalde soorten motorolie op basis van hun ontwerpspecificaties en beoogd gebruik. Auto’s die in de afgelopen 10 jaar zijn gebouwd, gebruiken bijvoorbeeld meestal synthetische oliën. Omdat deze op het gebied van thermische stabiliteit en weerstand tegen oxidatie of slibvorming betere prestaties leveren dan conventionele oliën op minerale basis. Bovendien kunnen voor verschillende soorten motoren, zoals dieselmotoren. Specifieke soorten dieselolie nodig zijn om optimale prestaties en een lange levensduur te garanderen.

Aanbevelingen van de fabrikant

Elke fabrikant heeft zijn eigen aanbevelingen over welk(e) type(n) motorolie moet worden gebruikt in hun voertuigen. Gebaseerd op hun eigen onderzoek en testresultaten; daarom is het belangrijk om uw gebruikershandleiding of andere documenten van de fabrikant te raadplegen voordat u een beslissing neemt over welk(e) type(n) u moet gebruiken (sommige fabrikanten bevelen bijvoorbeeld het gebruik van synthetische mengsels aan).

Oliën bestaan in verschillende kwaliteiten

bekend als “viscositeitsklassen” (bijv. 5W30), die aangeven hoe goed ze bescherming kunnen bieden tegen slijtage bij verschillende temperaturen; hogere viscositeitsklassen bieden meer bescherming, maar leiden ook tot een lager brandstofverbruik vanwege de grotere wrijving tussen bewegende delen in de motor (bijv. 5W30 is geschikt voor de meeste auto’s). Bovendien zijn er verschillende categorieën die het kwaliteitsniveau van een olie meten, zoals API (American Petroleum Institute), ACEA (European Automobile Manufacturers Association), ILSAC (International Lubricants Standardization & Approval Committee), enz.; zorg ervoor dat u op basis van deze categorieën een geschikte kwaliteitsklasse kiest volgens de aanbevelingen van de fabrikant of de industrienormen, indien van toepassing (bv. API SN/CF).

Oliën kunnen verschillende additieven bevatten

Additieven: Oliën kunnen verschillende additieven bevatten. Zoals detergenten/dispergeermiddelen (om afzettingen te reinigen/op te lossen). Antislijtage middelen (om de wrijving tussen metalen oppervlakken te verminderen). Antischuimmiddelen (om te voorkomen dat zich luchtbellen in het carter vormen). Deze additieven kunnen de prestaties van een olie in bepaalde situaties verbeteren, maar zijn misschien niet noodzakelijk, afhankelijk van hoe vaak u uw voertuig ververst/onderhoudt – lees u dus goed in voordat u beslist welk type u specifiek voor uw auto moet gebruiken!

Ten slotte, als het erop aankomt om te kiezen tussen twee verschillende soorten motorolie, kies dan altijd de olie die betere prestaties levert in plaats van simpelweg te kiezen voor goedkopere opties – vergeet tenslotte niet dat de motor van uw auto een van de belangrijkste onderdelen is en dus alleen eersteklas smering verdient! Met deze informatie in gedachten heb je nu hopelijk genoeg kennis bij de hand om beslissingen te nemen over welke soort motorolie het beste werkt voor jouw auto.

Waar kan ik de beste motorolie kopen?

Er zijn veel verschillende websites om motorolie te kopen voor uw auto. Wij hebben de beste keuze voor u op een rijtje gezet.

Castrol Edge 5W-30 M 5 Liter

Castrol Edge 5W-30 M is geschikt voor gebruik in benzine- en dieselmotoren waar de fabrikant de volgende specificaties adviseert: API SN PLUS, ACEA C3 met de viscositeit SAE 5W-30.

SAE 5W-30
API SN Plus
ACEA C3
BMW Longlife-04 (LL04)
MB-Approval 229.31/ 229.51/ 229.52
Type: volsynthetisch
Geschikt voor: benzine- en dieselmotoren

Kroon-Oil Torsynth 10W-40

Torsynth 10W-40 is een moderne motorolie die zuinig en universeel is. Het is afgeleid van minerale en synthetische oliën die van nature een hoge viscositeit hebben. Additieven die in gelijke hoeveelheden worden toegevoegd, zijn bedoeld om de volgende eigenschappen te bereiken:

  • Brandstofbesparing (zo laag als 2%)
  • Zeer hoge viscositeitsindex en extreme weerstand tegen spanning.
  • Soepele koude start
  • Veilig, beschermend smeermiddel dat zijn eigenschappen behoudt bij hoge temperaturen
    Uitstekend wasmiddel dat zich verspreidt (dit resulteert in een grote vermindering van de vorming van zwarte slib).
  • Uiterst effectieve anti-slijtage, anti-corrosie en anti-schuim eigenschappen
  • Effectief met moderne katalysatoren die het meest voorkomen in auto’s.

Torsynth 10W-40 is een universele, zuinige olie die geschikt is voor alle typen motoren, zowel met als zonder turbocompressor, zowel in personenauto’s als bestelwagens. Controleer de productspecificaties in het productinformatieblad om de juiste toepassingsmethode te bepalen.

Of bekijk hier alle motorolie deals!
Koelvloeistof

Koelvloeistof, waarom het goed is voor de auto

Ruitensproeier vloeistof

De beste ruitensproeier vloeistof voor uw auto