Een goede auto besturen is belangrijk. Niet alleen het uiterlijk van een auto is belangrijk maar ook het comfort en de veiligheid van de auto. Maar het aanschaffen van een auto is niet goedkoop. Zeker niet wanneer je een nieuwe auto wilt aanschaffen. Leasen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Vroeger was het leasen eigenlijk al voor de zakelijke doelgroep bestemd maar de laatste jaren is het ook mogelijk om privé een auto te leasen. Maar de vraag is, is het interessant om een auto te leasen? Of is kopen beter? Wat zijn precies de voor- en nadelen en waar moet je op letten als je een auto wilt leasen?

Wat is een auto leasen?

Een auto leasen wil zeggen dat je een auto ter beschikking krijgt waarvoor je een vaste vergoeding per maand betaald. Je kunt het zien als het huren van een auto maar dan voor een langere looptijd en onder bepaalde voorwaarden. Een auto leasen kun je zakelijk doen of privé. De leaseauto wordt dus niet je eigendom of je moet afspraken maken dat je na de leasetermijn de auto koopt.

Een leaseauto is niet voor iedereen beschikbaar. Allereerst is het namelijk zo dat wanneer je een leaseovereenkomst aan wilt gaan, dat dit een financiële verplichting is. Je ontkomt dus niet aan een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Deze instantie is bedoeld om te voorkomen dat mensen te veel financiële verplichtingen aangaan.

Een financieringsmaatschappij zal dus altijd eerst een krediettoets doen om te kijken of jij trouw bent van betalen of problemen met betalingen hebt gehad in het verleden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet alleen geen schulden hebt maar dat je ook over voldoende inkomen beschikt. Een financieringsmaatschappij wil zich natuurlijk beschermen tegen wanbetalers.

Maar ook voor jezelf is het erg verstandig om goed na te gaan of je in de situatie zit om een overeenkomst voor langere tijd aan te gaan. Want eenmaal dat de leaseovereenkomst gesloten is kun je er niet meer zomaar onderuit. Er zijn ook leasemaatschappijen waarbij je verzekerd bent tegen eventueel inkomensverlies. In dat geval kan een contract ontbonden worden.

Wat is goedkoper een auto leasen of kopen?

Een leuk en interessant vraagstuk is het de kwestie of leasen goedkoper is dan kopen ja of nee? De misvatting geldt dat leasen duurder is dan een auto kopen omdat de auto niet jouw eigendom wordt en je voor een bepaalde periode vast zit aan een maandbedrag. De werkelijkheid is dat in veel gevallen het leasen van een auto voordeliger is dan een nieuwe auto aanschaffen.

Hoe kan dit dan vraag je je misschien af? Allereerst is het zo dat een nieuwe auto vaak betaald wordt met een (gedeeltelijke financiering). Een nieuwe auto cash afrekenen, dat is voor veel mensen niet haalbaar. Een leasemaatschappij koopt ook auto’s in maar omdat ze grote partijen auto’s inkopen krijgen ze enorm veel korting. Wanneer jij privé een auto koopt met financiering is dit niet zo.

Daarnaast is het zo dat wanneer je een auto least dat je bepaalde bedragen niet meer hoeft te betalen denk bijvoorbeeld aan de wegenbelasting, verzekering en natuurlijk het onderhoud van de auto. Dit zijn allemaal kosten die je zelf bij het gebruik van een leaseauto niet meer hoeft te bepalen en dit kan aardig in de papieren oplopen.

Bedenk namelijk maar eens wat je gemiddeld kwijt bent aan de wegenbelasting en de verzekering en ook nog eens het verplichte onderhoud en de Apk-keuringen.

Auto leasen, vergelijk de beste deal!

Wanneer je de stap hebt gezet om een auto te gaan leasen dan dit is natuurlijk wel een hele spannende stap. Want je gaat een bepaalde financiële verplichting aan gedurende een langere tijd en dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook blij kunt zijn met de leaseauto en het contract dat je hebt afgesloten.

Als je online gaat kijken naar de mogelijkheden om een auto te leasen dan zul je al snel ontdekken dat er veel mogelijkheden zijn. De aanbieders op het gebied van auto leasen zijn enorm en de deals vliegen je om de oren. Hoe weet je nu welke deal het beste bij jou past?

Allereerst is het heel erg belangrijk om op voorhand te weten waar een leaseauto aan moet voldoen voor jou. Hoe groot de auto moet zijn, hoe zuinig en of je ook nog extra opties wilt. En last but not least, je moet wel weten wat je maandelijkse budget is. Je wilt namelijk niet een te dure auto gaan rijden en dat je aan het einde van de rit je verplichtingen niet na kunt komen.

Het is dus goed om jezelf echt goed voor te bereiden voordat je een overeenkomst aangaat. Als je goed inzichtelijk hebt wat jouw budget is en jouw persoonlijke voorkeuren dan is het makkelijker om een goede keuze te maken.

Autolease vergelijken hoe werkt dat?

Er zijn heel veel aanbieders op het gebied van autolease. Dat maakt het ook best wel lastig om de juiste aanbieder eruit te pikken. Maar met een aantal tips kun jij een goede keuze maken en de aanbieder vinden die bij jou, jouw persoonlijke situatie en voorkeuren en budget, past. Online is het vergelijken van autolease aanbieders erg gemakkelijk.

Allereerst is het heel erg belangrijk dat je je op voorhand niet blind staart op de maandelijkse lasten. Uiteraard is het wel belangrijk om te weten wat je per maand kwijt zult zijn voor jouw auto maar houd er rekening mee dat het belangrijker is dat je ook een goede service kunt verwachten. Stel je hebt pech met de leaseauto, hoe wordt dit dan opgelost voor jou?

Je blindstaren op alleen de kosten is dus niet verstandig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede aanbieder kiest. Check daarom ook altijd de reviews van de leasemaatschappij. Zo krijg je een indruk hoe andere klanten de service van de leasemaatschappij ervaren. Natuurlijk moet je wel naar de algemene indruk kijken.

En, ook een belangrijke tip, vraag meerdere offertes aan. Het is altijd goed om de offertes tussen diverse aanbieders te vergelijken. Zo krijg je een eerlijk en realistisch beeld.