in

Met carbon folie je ramen blinderen

Het blinderen van autoramen is een populaire manier om de privacy en veiligheid van de inzittenden te vergroten. Evenals het verminderen van de hoeveelheid zonlicht en warmte die het interieur van de auto binnendringt. Carbon folie is een type raamfolie dat gewoonlijk wordt gebruikt voor het blinderen van autoramen. Het is gemaakt van meerdere lagen polyester en bevat een dunne laag koolstofdeeltjes.

Carbon folie heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten raamfolie. Het is bijvoorbeeld zeer duurzaam en kan jarenlang meegaan zonder te verkleuren of te scheuren. Bovendien is het relatief betaalbaar en kan het gemakkelijk worden geïnstalleerd door een professional.

Als je overweegt om carbon folie te gebruiken om je autoramen te blindere. Is het belangrijk om te weten dat de wetgeving omtrent het blinderen van autoramen per land of regio kan verschillen. In sommige plaatsen is het mogelijk dat de folie niet donkerder mag zijn dan een bepaald niveau. Of dat het alleen op bepaalde ramen mag worden aangebracht. Controleer daarom altijd eerst de lokale wetgeving voordat je besluit om autoramen te blinderen met carbon folie.

Wat is carbon folie?

Carbon folie is een type raamfolie dat wordt gebruikt om autoramen te blinderen. Het is gemaakt van meerdere lagen polyester en bevat een dunne laag koolstofdeeltjes. Die zorgen voor de donkere kleur en het vermogen om warmte en licht te verminderen.

Carbon folie is relatief betaalbaar en gemakkelijk te installeren, en het biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten raamfolie. Zo is het bijvoorbeeld duurzaam en bestand tegen verkleuring en scheuren. En biedt het een effectieve bescherming tegen de zon en warmte. Bovendien biedt het ook privacy en veiligheid door het verminderen van de zichtbaarheid van het interieur van de auto.

Het is belangrijk om op te merken dat de wetgeving inzake het blinderen van autoramen met folie kan verschillen per regio en land. Dus het is altijd raadzaam om de lokale wetgeving te raadplegen voordat je besluit om je autoramen te blinderen met carbon folie.

Hoe blindeer je je ramen met carbon folie?

Het blinderen van autoramen met carbon folie is een precies proces en vereist meestal professionele installatie. Hieronder volgen de stappen die betrokken zijn bij het blinderen van autoramen met carbon folie:

 1. Reinig de ramen grondig: Verwijder al het vuil stof en vet van het raamoppervlak. En zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je de folie aanbrengt.
 2. Snijd de folie op maat: Gebruik een scherp mes om de folie op de juiste maat te snijden voor het raam dat je gaat blinderen. Het is belangrijk om de folie iets groter te snijden dan het raam. Zodat je het later kunt bijsnijden voor een nauwkeurige pasvorm.
 3. Breng de folie aan op het raam: Spuit een kleine hoeveelheid zeepwater op het raamoppervlak en breng de folie aan. Zorg ervoor dat de folie glad en recht wordt aangebracht en voorkom dat er luchtbellen of vouwen ontstaan.
 4. Snijd de folie bij: Gebruik een mes om de folie bij te snijden. Zodat deze precies past bij de contouren van het raam.
 5. Laat de folie drogen: Nadat de folie is aangebracht. Moet je deze enige tijd laten drogen voordat je de ramen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de folie zich goed hecht aan het raam en voorkomt dat deze gaat schuiven of losraken.

Zoals eerder vermeld is het blinderen van autoramen met folie een precies proces. En vereist meestal professionele installatie. Om ervoor te zorgen dat het goed en veilig wordt uitgevoerd. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de wetgeving inzake het blinderen van autoramen met folie per regio en land kan verschillen. Dus controleer de lokale wetgeving voordat je besluit om je autoramen te blinderen met carbon folie.

Hoeveel procent mag je je autoramen blinderen?

Het percentage waarmee je autoramen mag blinderen. Is afhankelijk van de wetgeving in het land en de regio waar je woont. En de plaats waar de auto is geregistreerd. Over het algemeen zijn er regels voor de toegestane hoeveelheid licht die door de autoramen mag worden doorgelaten. Ook wel bekend als de VLT (Visual Light Transmission) -regels.

In de meeste landen is het toegestaan om de achterruit en de achterste zijruiten donkerder te blinderen dan de voorruit en de voorste zijruiten. In sommige landen is het blinderen van de voorste zijruiten volledig verboden. Terwijl in andere landen een beperkte hoeveelheid blinderen is toegestaan, bijvoorbeeld tot 70% VLT.

Over het algemeen varieert het toegestane VLT-niveau van 50% tot 70% voor de voorruit en de voorste zijruiten. En van 20% tot 50% voor de achterruit en de achterste zijruiten. Het is belangrijk om de specifieke regels en beperkingen te controleren. Die van toepassing zijn op het gebied waar je woont of rijdt voordat je besluit om je autoramen te blinderen. Als je niet aan de VLT-regels voldoet. Kan dit leiden tot boetes en het niet slagen van de APK-keuring.

Wat zijn de boetes als het te donker is?

De boetes voor het hebben van te donker getinte autoramen kunnen variëren afhankelijk van de wetgeving in het land of de regio waar je woont en de plaats waar de auto is geregistreerd. Over het algemeen zijn de boetes voor het hebben van te donker getinte autoramen relatief hoog en kunnen ze oplopen tot enkele honderden euro’s. In sommige gevallen kan het ook leiden tot het niet slagen van de APK-keuring en het niet verzekerd zijn van de auto in geval van een ongeval.

Het is belangrijk om de lokale wetgeving in acht te nemen en ervoor te zorgen dat je autoramen voldoen aan de wettelijke VLT (Visual Light Transmission) -regels, die aangeven hoeveel licht er door de ramen moet worden doorgelaten. Als je autoramen te donker getint zijn en niet aan de wettelijke vereisten voldoen, dan loop je het risico op een boete. Daarom is het belangrijk om de wetgeving te controleren en ervoor te zorgen dat je autoramen voldoen aan de toegestane VLT-niveaus om onnodige kosten te voorkomen.

Wat is de beste carbon folie om je ramen te blinderen?

Er zijn veel verschillende merken en soorten carbon folie op de markt die kunnen worden gebruikt om autoramen te blinderen. Het is belangrijk om een kwalitatief hoogwaardige en duurzame folie te kiezen die lang meegaat en een goede warmteafwijzing en UV-bescherming biedt.

Enkele populaire merken van carbon folie voor autoramen zijn:

 • 3M
 • SunTek
 • LLumar
 • XPEL
 • Avery Dennison

Bij het kiezen van de juiste folie is het belangrijk om te kijken naar de specificaties, zoals de VLT (Visual Light Transmission) -waarde, de warmteafwijzing, de UV-bescherming en de duurzaamheid. Het is ook aan te raden om de folie te laten installeren door een professional die ervaring heeft met het blinderen van autoramen en die de juiste tools en technieken heeft om de folie op een correcte manier aan te brengen.

Waar kan ik goedkope carbon folie kopen?

Er zijn veel online en offline winkels die carbon folie aanbieden voor het blinderen van autoramen. De prijzen kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de folie en de leverancier. Hier zijn enkele tips voor het vinden van goedkope carbon folie:

 1. Vergelijk prijzen: Controleer verschillende aanbieders en vergelijk prijzen om de beste deal te vinden.
 2. Zoek naar kortingen: Sommige aanbieders bieden kortingen aan op grote bestellingen of bij aankoop van meerdere rollen folie.
 3. Kies een merk dat past bij je budget: Er zijn verschillende merken beschikbaar in verschillende prijsklassen. Kies een merk dat past bij je budget, maar houd er rekening mee dat goedkopere merken mogelijk van lagere kwaliteit zijn.
 4. Zoek naar deals online: Er zijn verschillende online winkels die deals en kortingen aanbieden voor carbon folie.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het kiezen van een goedkope carbon folie niet altijd de beste optie is. Goedkope folies kunnen van lagere kwaliteit zijn en mogelijk niet lang meegaan of niet voldoen aan de wettelijke normen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige folie, zelfs als deze iets duurder is, om ervoor te zorgen dat je een goede investering doet en veilig op de weg rijdt.

Bekijk hier alle raamfolie voor uw auto!
hogedrukreiniger

Hogedrukreiniger voor het wassen van je auto

autostoelhoezen

Alles over autostoelhoezen